Календар произлиза от латински от думата календаре“, което означава началото на

...
 Календар произлиза от латински от думата календаре“, което означава началото на
Коментари Харесай

Календарът – с него започва и свършва всяка година (СНИМКИ)

 

„ Календар произлиза от латински от думата  „ календаре “ , което значи началото на всеки месец, а календариум значи счетоводна книга или книга на задълженията, т.е. то към този момент е имало несъмнено значение. Сега към този момент календарът е една система, проведена от интервалите от времето, която демонстрира другите месеци и дни в годините “, разясни доктор Мария Бранкова. 

 календар
БГНЕС

 

В наши дни се водим от  григорианския календар  и имаме 12 месеца в годината. Националната библиотека е почнала да събира календари от последните 50 години и най-старият, който тя има е от 1902 година

„ Той е със относително наситени цветове, защото при започване на предишния век еднолистните календари, които са се правили тогава, са употребявани репродукции на известни за времето си  фотографи или художници . Календарите от началото на предишния век са доста забавни, тъй като съдържат истории “, съобщи доктор Бранкова. 

 календар
БГНЕС

 

След 1944 година опциите на фотографите и на самите художници стават по-големи и има основани детски календари, които от позиция на цвят и картина са извънредно скъпи и забавни. „ След 1944 година календарите са по месеци и са с разнообразни картинки. Като цяло те са олицетворявали другите типове животинчета, а към този момент по-късно се изобразяват и рисувани детски фигури, те са от 1960 година “, описа специалистът.

На календарите, част от изложбата, се виждат облиците на  царското семейство , като например  цар Фердинанд и дребният цар Симеон

 календар
БГНЕС

 

„ Календарът е забавен, тъй като с него стартира и свършва всяка една година. В края на годината вършим една равносметка и календарът става притежател на тази равносметка “, добави доктор Мария Бранкова, началник в отдел специфична сбирка в Националната библиотека в София.

Инфо: БГНЕС

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР